Volebná poviedka: We are family – Denník N – historia Borisa Kollara

https://dennikn.sk/1773976/volebna-poviedka-we-are-family/

Oslovili sme 9 spisovateľov, aby pre nás napísali volebné poviedky. Ak v nich budete vidieť Igora Matoviča, Roberta Fica, Mariana Kotlebu, Michala Trubana, Borisa Kollára, Richarda Sulíka, Andreja Kisku, Alojza Hlinu alebo Andreja Danka, máte na to právo, ale pamätajte, že to je iba literatúra. I keď volebná. Príjemné čítanie.

Zákony neplatili. Najprv ešte nie, potom už nie. On myslí srdcom. Nie je ako oni. Píše si aj s tisíc ľuďmi naraz, väčšinou s dievčatami. Pýtajú sa ho na politiku, a keď koketujú, tak s nimi koketuje. Z esemeskovej komunikácie má šesť detí. Každému bábu dopraje vlastnú mamu.

We are family. I got all my sisters with me.

Rodina je otec, mama a deti. Maximálne mama, mama, mama, mama, mama, mama, mama a moje deti! Nič iné! Dvaja teploši a dieťa? Zvrátené! Jemu neprekáža, keď sa majú radi, neprekáža mu, keď si to robia ani keď sa ľúbia a šukajú si ritky, ale nech zo svojej úchylky netvoria rodinu! Sme kresťanský národ, kurva.

[ TIP: Odoberajte nové články v rubrike Volebné poviedky e-mailom. ]

We are family. Get up everybody and sing.

Pochádzal z chudobných pomerov. Nenarodil sa so zlatou lyžičkou v ruke ani na striebornom vankúši. Otec od nich odišiel, keď mal dva roky. Na desiatu si robil chlieb s maslom a džemom, a keď sa minul lekvár, natrel si horčicu. Mäso na obed bolo ako Vianoce.

We are family. I got all my sisters with me.

Pozeral vianočný program na ORF. Dole na obrazovke bežala lišta: Frau Müller 400 šilingov, Herr Christian 1000 šilingov. Pýtal sa babičky, čo to znamená. Príspevky rodín, ktoré pomáhali iným. Rozhodol sa prvýkrát darovať deväťdesiat tisíc. Na vtedajšie pomery polovica domu. Keď sa pýtal babky, koľko má dať, povedala mu: koľko môžeš.

We are family. Everyone can see we’re together. As we walk on by.

V zaváraninových fľašiach doviezli šesť kíl heroínu na šiestich autách, každé vozidlo viezlo kilo. Drogy pochádzali z Turecka a sprostredkovali ich pašeráci z Bangladéša. Colníkov mal kúpených. Na hraničnom priechod Jarovce-Kittsee v ten deň chýbal cvičený pes. Lenže o akcii sa dozvedel operatívec kontrarozviedky.

We are family. And and we fly just like birds of a feather. I won’t tell no lie.

Jeho komplic Martin skončil na drogách, a zmizol, neexistuje. Nikto nenahlásil jeho nezvestnosť, nikdy sa nezačalo pátranie po zmiznutej osobe. Nikomu nechýba ani sa s ním nedá skontaktovať. Vraj ho vyviezli do zahraničia a zlikvidovali.

We are family. No, we don’t get depressed.

kolko si oslavila zlatko?

sladkych 15

a co prave robkas milaaacik?

idem sa kuuuuupat

pridem k tebe vytrtkaaaameeeeeee saaaaaaa

tesim sa na tebaaaaaaaaa

We are family. All of the people around us they say. Can they be that close?

Kopal tehotnú matku svojho dieťaťa do brucha a do tváre. Ešte len zakladal stranu. Dostal sa aj do správnej rady VŠMU. Zuzanu podvádzal s Andreou a popri nej mal Simonu a tú dlhonohú moderátorku Janku, s ktorou potom splodil Miška a šušká sa, že čakajú ďalšie. Z paralelného vzťahu s Marcelkou, neskoršou poslankyňou, sa narodila Matidla Frederika. To už je veľká slečna. Na Instagrame postuje dráždivé fotky. V ďalších voľbách by chcela kandidovať, ale oco s mamou sa rozhádali.

We are family. Just let me state for the record. We’re giving love in a family dose.

Kšeftovať začal za socializmu. Roku 1988 si dal inzerát, že predá počítač. Ozvalo sa mu desať štátnych firiem. S jedným podnikom sa dohodol. Vycestoval do západného Nemecka, nakúpil za dvestotisíc korún a doma predal za milión. Kompjútre písal na iné osoby, lebo súdruhovia mu zakázali podnikať vo veľkom. Počas Nežnej mal na účte štyri milióny. Po prevrate veksloval. Robil biletára, predával zmrzlinu aj lupienky pred štadiónom, roky prevádzkoval stánok s cukrovou vatou. Neskôr sem vozil tony striebra, neplatil clo ani dane a načierno dodával tovar do zlatníctiev a klenotníctiev.

We are family. Hey, y’all! I got all my sisters with me.

Okamžite by zavrel hranice. Migranti, samý jadrový fyzik, lekár, operatér, samá absolútna špička, ktorá konečne zachráni Európu z hospodárskeho poklesu, no len vitajte. Len poďte, všetci čierni z Eritrey. A keď náhodou Slováci niekoho nezoberú, tak si EÚ vypýta za jedného dvestopäťdesiattisíc pokutu.

We are family. Get up everybody and sing!

Dáke peniaze jej dal. Pôsobila ako normálna žena, ktorá nevie uživiť decko. Nemal pocit, že je kšeftárka a objednávateľka vraždy. Dohodovala chlapom tínedžerky zo sociálnych zariadení. Lenže jedna chudera ušla a prasklo to. Zariadenie čelilo obvineniam zo zneužívania chovankýň. Má rád ženy, to je normálna vec. Zlatunký Arturko ešte nevie, ako to povedať. Ale keď vidí bábätko, hovorí – tatinko mi kúpi bračeka.

We are family. Living life is fun and we’ve just begun.

Sedel v aute s bossom, keď naňho strieľali zo samopalu. Pravú ruku zavraždili guľkou do tyla. Išli po nich Dedičovci aj obe Hlavy. Polovica bývalej skupiny je mŕtva. Partia od prašiaku. Chodili spolu na dovolenky na Kubu. Jura odsúdili na osemnásť rokov za riadenie zločineckej skupiny. A on sa stal poslancom.

We are family. To get our share of this world’s delights. High hopes we have for the future.

Potreboval vysokú a našiel si dáku Stredoeurópsku na dedine. Zapáčil sa mu odbor enviromentálne manažérstvo a ochrana a využívanie krajiny. Spolužiaci ho nikdy nevideli. Štúdium ukončil prácou Zmena klímy a bioklimatický potenciál cestovného ruchu Oravy.

We are family. Get up everybody and sing.

Keď vláda v Bonne prisľúbila východným Nemcom, že ich menu vymení jedna k jednej, zašiel do Štátnej banky a nakúpil stotisíc DDR-mariek po tri koruny. Vzápätí ich predal v rakúskej zmenárni po päť.

We are family. I got all my sisters with me.

Polovicu detí nepozná. Nemajú ani jeho meno. Miškinho nevlastného brata splodil s černoškou.

We are family. And our goal’s in sight. No, we don’t get depressed.

Bude drahá nevesta. Chce ministerstvo vnútra. A chrániť tradície.

We are family.

Z hotelových rezortov si často bral uteráky. Zaplatil tam také sumy, aj tisícpäťsto za noc, takže to nepovažoval za problém. Na strednej mal jediné nohavice, aj tie sa párali. Keď si ich vypral a nestihli vyschnúť, šiel do školy v mokrých gatiach.

We are family. Living life is fun and we’ve just begun. Get up everybody and sing, sing it to me!

Keď mama dostala výplatu, vždy zobrala celú bandu detí z ulice na kolotoče do lunaparku. Aj s málom sa podelili. Škoda, že už toľkí kamaráti nežijú alebo sedia vo väzení. Rodina si pomáha. A my všetci na Slovensku sme rodina.

Psychiatrička Žuchová: Prehnane veríme v to, že musíme byť šťastní – Denník N

https://dennikn.sk/1756171/psychiatricka-zuchova-prehnane-verime-v-to-ze-musime-byt-stastni/?dennikn_lock=0

„Uverili sme, že si zaslúžime dobrú rodinu, dobrú prácu, materiálne bohatstvo, zdravie, a ak to nemáme, cítime zlyhanie, lebo sme presvedčení, že máme všetko len vo svojich rukách – a to je omyl,“ hovorí psychiatrička a spisovateľka Svetlana Žuchová.

Aj ja mám skúsenosť, že ľudia prichádzajú do ambulancie za odborníkom, lebo sa necítia stopercentne dobre, ale občas je odpoveďou odborníka to, že v danej situácii, ktorú človek zažíva, je vlastne úplne normálne necítiť sa dobre. A ľudí to nahnevá. Majú pocit, že to treba vyriešiť. Majú pocit, že ak sa necítia stopercentne dobre, tak musia existovať nejaké lieky alebo terapia, ktoré to vyriešia, a oni budú môcť byť opäť úplne šťastní.

Samozrejme, je náročné tomu odolávať, lebo ideme proti tlaku spoločnosti. Aj ja chcem byť šťastná, mať dobrú rodinu a prácu, a tiež verím tomu, že by sa mi to malo podariť – môžem nad tým uvažovať, vzdelávať sa, ale nevyvlečiem sa úplne z toho, že žijem v tomto storočí a v tejto dobe, kultúre. Ale ako jednotlivec som súčasťou spoločnosti a môžem ju utvárať, pripomínať si, že v živote môžu nastať aj ťažké obdobia, respektíve že to nemusia byť len obdobia.

Keď sme hovorili o tom, ako sme žili v minulosti – tak vtedy ľudia viac prijímali, že šťastie nie komoditou, ktorú musia dosiahnuť. Dnes veríme v to, že všetci si zaslúžime dobrú rodinu, dobrú prácu, materiálne bohatstvo, zdravie, a ak to nemáme, tak sa cítime neúspešne alebo máme pocit, že sme v niečom zlyhali. Viera, že môžeme všetci dosiahnuť úplné šťastie, je dnes naozaj prehnaná. A neuvedomujeme si, že môžeme mať „len“ normálne šťastie, ktoré nemusí byť dokonalé.

Comiccon praha

Sumar: prijemny vsestranne zamerany con.

 

Minusy:
– do arealu nevpustia nic extra – vlastne flase na vodu, kovove veci, podobne pravidla ako na modernych sportovych stadionoch. Vsetko take dat do uschovne vonku, uschovna stoji 4€ za ruksak alebo 4€+8€ vratna zaloha za skrinku za den
– satna stoji 2€ za kus na den
– vstupenka 75€ na vikend.
– kedze dnu nepustia ani plastovu flasu alebo misku tak sa tu neda byt eko. Vsetko davaju do jednorazovych obalov a jednorazove riady. Primarne cola/fanta sprite.
– pri kazdom prednasajucom velka CocaCola chladnicka, ktorej ledky svietia divakom do oci
– trochu pocut prednasky z vedlajsich miestnosti
– mali program v ConDroide ale nikde to nebolo zverejnene, zistil som to v sobotu vecer…
– v tlacenom programe bola iba trochu neprehladna mapka a timeplan pre panely a reklama. Zvysok programu tu chybal, a bol iba trochu neprehladne na webe.
 
Plusy:
– areal o2 arena je velky a prijemny, nie vsak prilis velky, ziadne obrovske prazdne chodby ako na VieCC. Vsade na poschodi koberec, maju tu viacero food courtov s prijemnou profi obsluhou, nic sa nemina a fronty idu velmi rychlo. Maju aj upratovacky(ukrajinky) ktore priebezne upratuju vsetko
– ulozne skrinky vonku (2 ludia) aj satne dolu (asi 14 ludi) su tiez rychle a s prijemnou obsluhou
– kazdy prednasajuci ma prvy slajd ComicCon, a posledny slajd ComicCon a partneri
– maju fan linie s prednaskami! Aj workshopy. Pomer obchody/konzole a hry/fan program/panely je asi 25/25/25/25% . Prijemna zmena oproti VienaCC kde bol ten pomer asi 60/20/0/20%
– maju merchshop
 
Chodil som na prednasky a do gaming miestnosti, nechodil som na panely a workshopy.
ComicsSalon mal aj tu stanok medzi shopikmi, podobne ako na VieCc

Vydavky:

  • 90 hotel na dve noci
  • 38 listok na vlak
  • 75 vstupenka na Con
  • 130 jedlo, pitie, mestska doprava, satna, nakupy