Severske staty a odvratena tvar

http://ekonomika.etrend.sk/svet/ze-dokonali-skandinavci-severske-staty-maju-aj-odvratenu-tvar.html


Švédske domácnosti sú extrémne zadlžené – rovnako ako dánske a nórske. Centrálnu banku trápi dilemu – či riešiť defláciu, na ktorú poukazuje index spotrebiteľských cien, alebo čeliť realitnej bubline. Hypotekárny trh a jeho ceny rastú do závratných výšok najmä vo väčších mestách – dôvodom sú noví prisťahovalci, ktorí zvyšujú dopyt a dostupné úrokové sadzby na hypotékach, ktoré umožnili Švédom brať si od roku 1995 stále väčšie a väčšie úvery.

MMF varoval, že spľasnutie bubliny by mohlo mať regionálne následky v celej Škandinávii: „Náhly a značný pokles švédskych cien nehnuteľností môže mať dominový účinok na spotrebu a nezamestnanosť, s negatívnymi dopadmi na banky prostredníctvom nesplácaných úverov a finančných nákladov.“

Z diskusie:
Vsetci co v Skandinavii zili alebo ziju sa na tejto knihe pobavia. Je prijemne sarkasticka a pritom presna. Pretoze ak clovek pride do Norska ci Svedska na ryby, do Finska na hokej ci do Danska na koncert, tak sa mu tieto krajiny budu zdat dokonale. Finsko je naozaj dost nudna krajina, navyse s nie prilis architektonicky pritazlivymi mestami (Norsko je na tom podobne, ale je to vec vkusu). Naopak samotna Kodan ma niekolko peknych stavieb a Stockholm su „Benatky Severu“. V Norsku je velmi lacna elektrina, vyrabana vylucne v hydroelektrarnach a domacnosti za vodu neplatia (vodne, stocne? WTF?)
O lahostajnosti, ci introvertnosti, to plati najma vo velkych mestach Skandinavie, cim viac ide clovek na sever, tym su ludia druznejsi a srdecnejsi. Ale to plati asi vsade v Europe, ze anonymita velkomesta robi z ludi introvertov, ktori neustale „slajduju“ po obrazovkach svojich „chytronov“. Menej pracovnych hodin tyzdenne maju rovnako ako v Nemecku na svedomi skratene pracovne uvazky. Realitny trh je prevazne ovplyvnovany mnozstvom pristahovalcom. Ergo chcete byvat v dobrej stvrti, s dobrou dopravnou dostupnostou, skolkami, atd? Tak si priplatite aj za to, aby vase deti nechodili do triedy s Hasanmi, Ahmedmi, a podobne. Tym, ze je v Skandinavii (okrem Finska) vysoky podiel pristahovalcov (Malmo 30%, Oslo 25%,…) tak vznikaju stvrte, kde najdete etnickych Skandinavcov len zriedka a povacsinou ide o nizsie prijmove skupiny obyvatelstva.
Skandinavci vseobecne nevedia pit alkohol. V sobotu a nedelu nad ranom sa ludia povaluju po zemi v podnikoch opiti na mol. Cez tyzden vsak nepiju a nikdy nepiju pred detmi. Samozrejme, ze alkohol sa predava (okrem piva) len v specializovanych predajniach a vybehnut si na benzinku kupit sixpack, ako sme to robievali na Drzube, je neuskutocnitelne:)

Ano specialne zdravotnictvo je bezplatne, ale u zubara platite plnu cenu a u obvodaka tiez platite. A kedze vsetko co je zdarma pritahuje ludi, tak su cakacie doby v statnych zariadeniach velke (rovnako ako u nas) a preto si vacsina priplati za okamzite riesenia v sukromnych zariadeniach. Musim podotknut, ze Skandinavci su uvedomeli ohladom preventivnych prehliadok.

Perfektna je platba kartou – vsade. Ano aj v kostole (raz mala znameho dcera krst). U lekara, v taxiku, pokuty fizlom, v buse, vo vlaku, samoobsluzne benzinky, na mnohych miestach uz cash ani nezoberu a ludia cash pri sebe nemaju, co svojim sposobom potlaca korupciu formou: „pan doktor keby ste sa neurazili tuto obalocku“…

Doteraz som neprisiel na to, preco sa prave Dansko stalo kulturnou a kulinarskou jednotkou Skandinavie. Ked by som to skor cakal vo Svedsku. Na lodnej linke Oslo-Kodan je napisane – Oslo nature, Copenhagen culture. Tallink expres – Helsinki -Tallin. OMG, nikdy neviem, ci ludia okolo mna zvracaju z burky na mori alebo z alkoholu (zrejme oboje). Vlaky v Skandinavii? Pomale, spinave. Slovenske IC je oproti nim na vyssej urovni.

Neda mi nespomenut baby. Zvacsa obalene viac ci menej tukom, ale tvarikcy maju pekne, okruhle. A svedcina z ust blondatej Caroline ci Ingrid ma svoje caro.
Hej då:)

XFCE and VNC

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2072040

Re: VNC on xubuntu 12.04

    so after installing x11vnc I ran the following,
    sudo x11vnc -storepasswd yourpasswordhere /etc/x11vnc.pass
    sudo chmod 744 /etc/x11vnc.pass

    then I added the following to /etc/lightdm/lightdm.conf
    greeter-setup-script=/usr/bin/x11vnc -auth /var/run/lightdm/root/:0 -noxrecord -noxfixes -noxdamage -rfbauth /etc/x11vnc.pass -forever -bg -rfbport 5900 -o /tmp/x11vnc.log

    I’ve tested it with logouts and reboots and it works fine with one minor flaw of disconnecting the active connection when you log out and having to reconnect once its at the login screen

Start it with: x11vnc -display :0
or x11vnc -display :0 -rfbauth .vnc/passwd

Afterwards I can connect with phone through RealVNC connecting to port 5900 (machine.IP:5900)

Transportation fatalities statistics

CARS/LIGHT TRUCKS: 7.28 fatalities per billion passenger miles
COMMUTER/LONG-HAUL TRAINS: 0.43 fatalities per billion passenger miles
BUSES: 0.11 deaths per billion passenger miles
AVIATION: 0.07 deaths per billion passenger miles

a haluz je toto:

Even more dangerous than driving a car, however, is driving a motorcycle: there are 212 fatalities per billion passenger miles on a motorbike.
Also surprisingly dangerous is the simple act of walking: in 2008, there were a little more than 14 deaths per billion miles walked in the U.S. And bicycling too can be risky: a 2002 study found that there were about 35 deaths per billion miles cycled.

Of course, the vast majority of those cycling and pedestrian deaths are not due to the inherent dangers of biking or walking, but rather to the carelessness of auto drivers.

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0739885912002156

oktober 1989,2014 Reflexie 17. Novembra v slovenskej tlaci

kyberia blog
Rad by som vam ukazal niekolko velmi dobrych reflexii na 17. November ktore vysli posledny tyzden. Uroven s ktorou si 25. vyrocie pripomenuli periodika ako .tyzden, SME alebo Respekt je (skutocne) hodna pochvaly a mne dava posledne tri dni pocit, ze tato spolocnost je ovela lepsia nez sa niekedy zda. Spolu s vysledkami Bratislavskych volieb a Paskovym ‚odchodom‘ mam tieto dni taku pravdolaskarsku naladu, ach jaj (.

V sobotnej prilohe SME vysla esej od T.G. Ash v ktorej spomina na cely revolucny rok ’89 a obzvlast pad Berlinskeho muru. Ash bol v Berline ked jebol mur, a bol v Prahe v Novembri a bol aj v Pesti aj vo Varsave (s Walesom sa stretol este v 1980!). Sposobom akym ako insider/cudzinec/historik rozprava a reflektuje tieto udalosti je a-must-read a velmi vam ho doporucujem. Jej pointou ale nie je idealizujuca retrospektiva, ale skor zamyslanie nad generaciou ktora sa narodila po revoluciach.
Verzia na SME je za pianom, takze pripajam link na originalne vydanie na guardian:
http://www.theguardian.com/world/2014/nov/06/-sp-fall-berlin-wall-what-it-meant-to-be-there

V Respekte vysla esej sefredaktora Erika Taberyho ‚Konec Strachu‘ ktora je viac o po-revolucnej CR ako o samotnej revolucii. Opat trochu ine zameranie, ale rovnako podstatne (aj pre Slovensko). Skutocny respekt sefredaktorovi casopisu Respekt, kedze o takejto novinarskej/intelektualnej kompetentnosti mozeme u slovenskych (sef)redaktorov snivat.
https://cloud.janhermann.cz/public.php?service=files&t=e0c94d78b795c04bcbc88dbedec9cbfa

Cestnu zmienku si zasluzi posledne (teraz uz minulotyzdnove) cislo .tyzdna, ktore priblizuje cely november temer az pop-historickou formou hlavne pre ludi, ktori komunizmus nezazili. Velka chvala celej redakcii. Doporucujem si zohnat!

Najkrajsie prekvapenie mi ale priniesla diskusia na STV/CT kde vysielali hybrid o5min12 + otazky vaclava moravce. Prvu hodinu programu, kde diskutuje Fico a Sobotka nekomentujem, pretoze som ju nevidel a nechcem vidiet. Ale z druhej hodiny, kde za slovensku stranu diskutuje Simecka a Gyarfasova a spolu s ceskym ekonomom a sociologom rozoberaju november ale hlavne SUCASNY STAV SK/CZ POLITIKY/SPOLOCNOSTI (!!!!) som bol v pici. Inteligentna debata ktora sa oplati pozerat hodinu! A schopny moderator! Schopny moderator z STV ‪#‎oxymoron‬
Respektuj to toleruj to pozeraj to nasavaj ten dym
http://www.rtvs.sk/tv.programmes.detail/archive/28?date=16.11.2014
Debata zacina okolo 60. minuty

Ako posledny je tu text od Simecku, v ktorom sa ospravedlnuje za ponovembrovy vyvoj a politicke zlyhania VPN. Velke Mea Culpa za ktore mu velmi dakujem.
http://projektn.sk/3268/intelektuali-neprevzali-zodpovednost-tak-musel-niekto-iny/

https://kyberia.sk/id/7760982/

Deň zvyšovania povedomia o antibiotikách

18. November
Deň zvyšovania povedomia o antibiotikách

Antibiotiká, známe tiež ako antimikrobiálne lieky, sú lieky, ktoré môžu ničiť baktérie alebo zabrániť ich rastu, a liečiť tak infekcie ľudí, zvierat a niekedy aj rastlín. Nie všetky antibiotiká sú účinné proti všetkým baktériám. Antibiotikum môže byť účinné proti jednému typu baktérií alebo proti viacerým typom baktérií.

Nesprávne používanie antibiotík spôsobuje, že baktérie sa stanú rezistentné voči antibiotickej liečbe. Teda, keď budete v budúcnosti potrebovať antibiotiká, už nemusia účinkovať. Je to zdravotné riziko nielen pre osobu nevhodne užívajúcu antibiotiká, ale aj pre každého, kto by sa neskôr mohol týmto rezistentnými baktériami infikovať. Podobne, ak skracujete dĺžku liečby, znižujete dávky, nedodržiavate dávkovanie (užívanie lieku raz denne namiesto 2- alebo 3-krát denne, podľa pokynov), nebudete mať v tele dostatočné množstvo lieku a baktérie prežijú a môžu sa stať rezistentnými.

Antibiotiká účinkujú len proti bakteriálnym infekciám a nemôžu vám pomôcť, aby ste sa uzdravili z infekcií zapríčinených vírusmi, ako je bežná nádcha alebo chrípka.
Až 90 % ochorení, ktoré postihujú nos, uši, hrdlo a pľúca, je vírusového pôvodu, takže po užívaní antibiotík sa nebudete cítiť lepšie. Antibiotiká často spôsobujú vedľajšie účinky, ako je napríklad hnačka.

Užívajte antibiotiká zodpovedne.

Antibiotiká užívajte, len keď ich lekár predpíše a dodržiavajte pokyny lekára ako užívať antibiotiká, aby boli účinné aj v budúcnosti. Užívajte ich celú dobu, tak ako vám bolo odporučené lekárom a v predpísanom dávkovaní počas dňa. Schému užívania svojvoľne  neupravujte a najmä neskracujte.

Ak je to možné, zabráňte infekcii vhodným očkovaním.

Neodkladajte si zvyšky antibiotík.

Ak budeme antibiotiká ďalej užívať v takejto miere, Európa môže čeliť návratu do doby pred objavením antibiotík, keď boli príčinou smrti bežné bakteriálne infekcie, napríklad zápal pľúc. Úspešné kampane na informovanie verejnosti, ktoré sa už uskutočnili v niektorých krajinách, viedli k zníženiu spotreby antibiotík. Každý môže zohrať dôležitú úlohu pri znížení antibiotickej rezistencie. Z údajov Európskej siete pre sledovanie antimikrobiálnej rezistencie (http://www.rivm.nl/earss/) vyplýva, že existuje gradient sever-juh s nízkou mierou v škandinávskych krajinách a v Holandsku a s vysokou mierou v južnej Európe. Krajiny s nižšou mierou rezistencie majú zvyčajne nižšiu spotrebu antibiotík, kým krajiny s vyššou mierou antibiotickej rezistencie používajú viac antibiotík.

Nevhodné používanie antibiotík je celosvetový problém. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vydala globálnu stratégiu a usmernenia na pomoc krajinám pri vytváraní systémov na monitorovanie antibiotickej rezistencie a na zavedenie účinných postupov (napríklad opatrenie, na základe ktorého je možné antibiotiká kupovať len na lekársky predpis). Hoci ľudia v rozvojových krajinách stále zomierajú, pretože nedostávajú dostatočnú antibiotickú liečbu, antibiotická rezistencia vyplývajúca z nevhodného používania antibiotík vyvoláva obavy na každom kontinente.

Uzdravenie vyžaduje čas
Spĺňanie každodenných povinností počas choroby môže byť zdrojom stresu, najmä ak máte určité príznaky prvý raz. Nájsť si vhodný čas na návštevu lekára môže byť komplikované, finančne aj časovo náročné. Ak budete vedieť, ako zmierniť príznaky, môžete sa lepšie vyrovnať s ochorením. Zistite, ako sa môžete o seba postarať bez antibiotík. V prípade väčšiny ochorení sa ochorenie zlepší po dvoch týždňoch. Ak príznaky pretrvávajú alebo ak máte akékoľvek otázky, porozprávajte sa so svojím lekárom.

Orientačný čas trvania príznakov pri bežných ochoreniach u dospelých
Zápal uší do 4 dní
Zapálené hrdlo do 1 týždňa
Bežné prechladnutie do 1 ½ týždňa
Chrípka do 2 týždňov
Nádcha alebo upchatý nos do 1 ½ týždňa
Infekcia prínosových dutín do 2 ½ týždňa
Kašeľ (ktorý často nasleduje po nádche) do 3 týždňov

Tabuľka prevzatá z írskeho zdravotníckeho programu Uzdravte sa bez antibiotík a Písomnej informácie o antibiotikách pre pacientov, Royal College of General Practitioners. K dispozícii v anglickom jazyku na:
http://www.hse.ie/eng/services/news/Get_better_without_antibiotics_leaflet.pdf a
http://www.rcgp.org.uk/clinical-and-research/target-antibiotics-toolkit/patient-information-leaflets.aspx

Poraďte sa s lekárnikom: úľavu vám môžu priniesť iné lieky
Lekárnik vám môže odporučiť lieky bez lekárskeho predpisu na zmiernenie príznakov. Vždy požiadajte o radu, najmä ak užívate lieky na akékoľvek iné ochorenie.

• Lieky proti bolesti zmierňujú bolesti a horúčku.
• Protizápalové lieky, napríklad spreje alebo tabletky na zapálené hrdlo, uľahčia prehĺtanie.
• Lieky na uľahčenie vykašliavania odstraňujú sekréty z dýchacích ciest.
• Nosové spreje a nosové kvapky vám pomôžu ľahšie dýchať.
• Antihistaminiká uvoľnia upchatý nos a zmiernia kýchanie a svrbenie v nose.

Dbajte na dostatočné množstvo prijatých tekutín a odpočinok nielen počas ochorenia.

Viac sa o uvedenej problematike dočítate na:
http://ecdc.europa.eu/sk/eaad/Pages/Home.aspx

http://www.vzbb.sk/sk/aktuality/spravy/2014/atb.php

Common misconceptions

Pravdy o často šírených lžiach, napríklad že Napoleon bol malý alebo že býky neznášajú červenú farbu, alebo že mlieko zahlieňuje:
http://infobeautiful3.s3.amazonaws.com/2014/10/1276_Common-Mythconceptions_Oct22nd.png
http://www.informationisbeautiful.net/visualizations/common-mythconceptions-worlds-most-contagious-falsehoods/