Ako od nás kupoval pohovku bývalý člen ĽSNS, ktorý bol odsúdený za vraždu – Denník N

Takéto stretnutie neplánujete. Ak by ste vedeli, komu predávate pohovku, tak zrejme na ponuku nereagujete. Ja teda určite nie. Človek by povedal, že už len z princípu. Ja som bol ale ešte v trochu zložitejšej situácii. Nedávno pred týmto stretnutím som totiž podával trestné oznámenie na jedného z členov kotlebových vlakových hliadok. Reakciou na tento čin bolo kopec výhražných správ. Preto som sa vyhýbal stretnutiam s ľuďmi z okolia tejto strany.

Boh, alebo náhoda má ale zmysel pre humor. Predávali sme starú pohovku a na inzerát sa ozval istý Jozef Király. Nevedel som o koho sa jedná a nevedel našťastie ani on, kto som ja. Prvé prekvapenie bolo, keď zastal pred mojim bydliskom čierny Mercedes, ktorý bol prerobený na pohrebné vozidlo. Keď som prišiel bližšie, zistil som, že tento starý Mercedes je vyzdobený obrovským počtom nálepiek ĽSNS. Nepríjemný pocit ma však opustil po prvých slovách pána, ktorý vystúpil z auta. Príjemný a ochotný človek si priniesol so sebou aj pomocníka (človeka, ktorého pred rokom zavraždil) a nechcel ani pomôcť s naložením. Rozlúčili sme sa a išli sme si po svojom. Povedal som si, že po dlhom čase príjemná skúsenosť s niekým, od koho by som to skutočne nečakal.

Aj keď všetko prebehlo korektne, zistil som, že tento pán rád vypisuje na Facebook tvrdé komentáre a na ranu som sa dostal aj ja. Komentoval jednu z fotiek, kde sa nachádzame spolu s priateľmi na mítingu ĽSNS, kde sme šli vyjadriť nesúhlas s touto stranou. Napísal tam o mne, že „mudrujem o cigánoch a žijem v oplotenej pevnosti, kde nemám šajnu o živote s nimi“. Samozrejme je to hlúposť, keďže som s rómskou komunitou fungoval celú strednú školu a je len náhoda, že žijem na mieste, ktoré je oplotené. Na druhom mítingu, ktorý sa odohrával v Kežmarku, sme sa stretli opäť. Spýtal som sa ho, prečo šíri o mne takéto hlúposti. Neodpovedal, no opäť s milým tónom poďakoval za pohovku, pochvaľoval si, slúžila dobre.

Prešiel nejaký čas a ja som sa dozvedel, že nejaký funkcionár z ĽSNS vraždil. Zistil som, že to bol ten istý človek, s ktorým som sa viackrát stretol, že zabil svojho priateľa a, že som ho mal za jedného z umiernených členov tejto strany. Mýlil som sa. Je to divná spomienka. Spomienka na pohrebné auto, na nálepky ĽSNS, na Jozefa Királyho a jeho priateľa, ktorý už nie je medzi nami.

Poďme radšej diskutovať, ako pomôcť ženám, ktoré chcú zostať tehotné – Denník N

Mnohí slovenskí „prolife“ akvitisti, političky a politici sú často kritizovaní za to, že žena – matka ich zaujíma len do momentu, kým neporodí dieťa a potom ich vlastne netrápi ani ono. A ani to, ako sa mu bude v živote dariť, či oň bude dostatočne postarané, či nebude strádať, či bude milované.

Som milimeter od toho, aby som manžela volala spolubývajúci, hovorí žena o vzťahu bez sexu – Denník N

Hoci navonok to vyzeralo, že je kríza zažehnaná a obaja sa z nej poučili, z ich vzťahu sa celkom vytratila intimita. „Už sme síce nespávali po gaučoch, ale bolo to vlastne jedno. Ledva sme sa zmohli na bozk na dobrú noc. Najprv bol chladnejší manžel, otvorene ignoroval zvádzanie z mojej strany, vyhováral sa, že je unavený a stalo sa mi, že ma aj odstrčil. Mala som pocit, že ma takto trestá za to, čo sa stalo, že mi dáva najavo, že si sex nezaslúžim, že medzi nami nie je dôvera potrebná na intimitu,“ vraví Alica.

Nerobte to

Párový terapeut Boaz Lunsky hovorí, že toto je pomerne bežný príbeh z manželských či partnerských poradní. „Klientom to opakujem stále: sex alebo jeho odmietanie či odopieranie nie je nástroj na dosahovanie našich cieľov. Hoci sa to deje a deje sa to často a ľudia si medzi sebou posúvajú takéto „rady“, sex by sa vo vzťahu nikdy nemal používať na trestanie alebo vyhrážanie sa. Nie je to niečo, čo si musíte zaslúžiť, o čo musíte zabojovať. Takéto konanie často rozhodí celú dynamiku vzťahu a nezriedka má závažné dôsledky.“

Alica si uvedomuje, že sa nezachovala ideálne, keď potom ona začala odmietať manželove pokusy o nadviazanie intímnych vzťahov. „Cítila som sa ponížená, odvrhnutá. Vyzeralo to, ako keby sme v spálni hrali nejaké pozičné hry, typu kto z koho a počkaj, za to ešte zaplatíš. Je to nezrelé? Určite.“

Nezhody pre sexu sa opäť preniesli do iných sfér partnertsva a momentálne sú v bode, keď sa zase len hádajú, lebo ani jeden nie je spokojný ani šťastný.

Why the Alt-Right’s Most Famous Woman Disappeared

Why the Alt-Right’s Most Famous Woman Disappeared
Lauren Southern could spew racist propaganda like no other. But the men around her were better at one thing: trafficking in ugly misogyny.
https://www.theatlantic.com/politics/archive/2020/10/alt-right-star-racist-propagandist-has-no-regrets/616725/

vyborny clanok o predchodkyni nasej Livie, jednej z hlavnych postav noveho dokumentu White Noise.

Gavin McInnes took a swig of whiskey from a bottle on his talk show’s on-set bar before bringing Lauren Southern onstage. It was June 2018, in Washington, D.C. Southern was only in her early 20s, but she had already emerged as the alt-right’s most influential woman. Her fellow guests were all men: an Army veteran, a Washington think tanker, and a radio shock jock. There was no chair for her. The men rushed to reshuffle. “This is the patriarchy right here,” Southern bantered. “Men get seats at the table.”

McInnes is a founder of Vice magazine and of the Proud Boys, an all-male, neofascist group that promotes violence against its political opponents.

McInnes watched stonily as Southern joined the men. “Are you ever gonna have kids, give birth, are you going to be a mother?” he asked her. “Then I’ll give them my seat.” The men laughed, and Southern, submitting to the last-minute ministrations of a makeup artist, laughed along—just one of the guys, with long, stick-straight blond hair and an off-the-shoulder, floral-print dress. McInnes wasn’t quite finished yet. “If you’re not making humans, then fucking stand up, bitch.”

….

Southern finished on set and ordered an Uber to the airport for her flight home to Toronto. Partway through the ride, her phone rang. It was McInnes. Southern listened to him closely for a few seconds.

“We shouldn’t be talking about this at all,” she said, laughing uncomfortably. Then her face tightened. “See, the thing is, because my moral compass tells me you have a wife and kids, it’s not even in my realm of consideration.” McInnes, according to Southern, had just reiterated an offer he’d made the night before, when she’d been out with him and a group of other far-right friends: “You know you want to fuck me; I’m your childhood hero.”

White noise

Riaditeľka organizácie Zdravé regióny: Vie si niekto predstaviť uzavretie Oravy podobne ako rómskych osád na jar? – Denník N

https://dennikn.sk/2089623/riaditelka-organizacie-zdrave-regiony-vie-si-niekto-predstavit-uzavretie-oravy-podobne-ako-boli-na-jar-opaskovane-romske-osady/?ref=tit1

Komunitné šírenie v rómskych osadách sa teraz nedeje. Znamená to, že ľudia sa zo zahraničia nevracajú? Alebo už nadobudli kolektívnu imunitu?

Epidémia aj teraz začala do komunít prenikať. Čísla naskakujú čoraz rýchlejšie, podobne ako mimo lokality. Aktuálne evidujeme 49 pozitívnych prípadov v 19 lokalitách. A museli sme riešiť už aj zhluky prípadov v lokalitách. Podotýkam, že terénnych pracovníkov máme pritom asi v 250 obciach s približne 450 vylúčenými komunitami. Situáciu však nemôžeme podceňovať, lebo sa nám môže v prípade väčšieho počtu prípadov v ktorejkoľvek z rizikovejších lokalít dramaticky zhoršiť. Týmto by som chcela vyzvať všetkých k zodpovednému prístupu k opatreniam a k tomu, aby situáciu nebrali na ľahkú váhu.

Ide o tie isté lokality vysokého výskytu koronavírusu ako na jar?

Nie, Bystrany, Krompachy ani Žehra tam zatiaľ nie sú. Nebudem uvádzať konkrétne lokality, v ktorých evidujeme pozitívne testovaných na covid-19, nechcem prispievať k stigmatizácii ľudí z týchto lokalít. Medializácia pozitívnych na covid-19 v rómskych osadách mimoriadne prispela k tomu, že sa na tieto skupiny pozeráme ako na rizikové a nie ako na ohrozené. Ľuďom z týchto lokalít sa následkom zve

Viete už príčiny, prečo sa v niektorých rómskych komunitách covid-19 šíri rýchlo a v iných nie?

Evidujeme denné reporty a vidíme, kde je koľko pozitívne testovaných. Či už náš asistent zachytí podozrivý prípad a pošle ho na testovanie, alebo máme informácie od regionálnych úradov verejného zdravotníctva či od samosprávy. Ukazuje sa, že iba v málo prípadoch ide teraz o zavlečenie zo zahraničia. Väčšinou ide o komunitný prenos alebo máme prípady infikovaných zo školy, od zamestnancov obecných úradov a niektorých pomáhajúcich profesií.

To znamená, že aj obyvatelia rómskych komunít sa teraz nakazili od okolitého obyvateľstva?

Presne tak. Isteže, sú aj prípady, kedy sa infikovaní vracajú zo zahraničia, najmä z Česka, ktoré je na tom veľmi zle. Tí sú v izolácii. Zatiaľ to vyzerá tak, že menšie počty ľudí, ktorí potrebujú izoláciu a karanténu, sa darí manažovať na lokálnej úrovni tak, aby to neprerastalo do hystérie či uzatvárania. Ale súvisiace kapacity RÚVZ aj testovania sú už teraz na hrane a zhlukov prípadov aj v osadách bude určite pribúdať.