Zavislost od liekov a alkoholu

Dám si pohár vína – cítim sa v pohode. Lenže takto vzniká veľmi nebezpečná rovnica: cítim sa v nepohode – dám si pohár vína – cítim sa dobre. Naša duša je však nastavená na to, aby sme podľa možnosti vyhľadávali stavy, keď sa cítime dobre. A ak sa pre nás táto rovnica spojí s alkoholom, potom riskujeme v prvom kole nadmerné pitie a v druhom rade možno aj závislosť.

Presne tá istá rovnica platí aj pri liekoch. Necítim sa dobre, dám si lexaurin, šesť až osem hodín po užití lieku sa budem cítiť dobre. Lenže o niekoľko mesiacov máme problém – už ten liek užívame pri každom náznaku, že sme v nepohode. A pritom to môže byť nepohoda úplne banálna, ale naša duša si už pýta chemickú látku, ktorá ten stav nepohody odstráni. Preto nepovažujem za rozumné riešiť samotný stav nepohody chemicky – či už alkoholom, alebo liekmi.

https://dennikn.sk/2311899/psychiater-zelman-zavislost-od-liekov-je-neviditelna-predpisovanie-lexaurinu-bolo-u-nas-roky-medicinskym-sportom/

Namiesto ruží môžu cítiť výkaly. Covidovým pacientom ničí porucha čuchu sociálny aj intímny život – Denník N

https://dennikn.sk/2341123/namiesto-ruzi-mozu-citit-vykaly-covidovym-pacientom-nici-porucha-cuchu-socialny-aj-intimny-zivot/?ref=mpm

Pocity na vracanie

Problémy s parosmiou má aj Kaylee Rosová. „Je to príšerný boj,“ povedala pre New York Times. Žena sa živila ako speváčka a vystupovala v baroch a reštauráciách po celej krajine, no teraz má problém čo i len vstúpiť dnu. „Bola som v Arizone, kde som mala vystúpenie. Keď som vošla do reštaurácie, skoro som sa povracala,“ uviedla.

Podľa speváčky ľudia jej zdravotným problémom nerozumejú. „Priatelia mi neustále ponúkajú, aby som ochutnala ich jedlo, pretože si myslia, že preháňam,“ povedala a dodala, že na väčšine spoločenských akcií sa pre svoje problémy vôbec nezúčastňuje, a ak na nejakú ide, nič na nej neje.

Čuchová terapia

Existuje pomoc? Podľa lekára Doležala si najviac možno sľubovať od čuchového tréningu.

Viac sa o ňom možno dočítať aj na stránke cuch.sk, ktorá sa venuje problematike poruchy čuchu a chuti covidových pacientov.

Čuchový tréning by mal prebiehať denne aspoň štyri týždne. „Tréning je dvakrát denne a stačí do päť vôní, ktoré sa od seba líšia a sú všeobecne známe, ako je citrón, vanilka, škorica či eukalyptus,“ hovorí Doležal. Esenciálne oleje by sa mali voňať v dostatočnej vzdialenosti od nosa a stačí 10 sekúnd, lebo čuch sa na vôňu rýchlo adaptuje.

„Doterajšie výsledky hovoria, že tri mesiace čuchového tréningu sú lepšie ako nič a šesť mesiacov je lepších ako tri mesiace,“ vraví lekár Doležal a dodáva, že výskum je iba na začiatku, preto v tejto chvíli nie je dispozícii viac zaručených poznatkov.